onsdag 4 februari 2015

Musikworkshop 1

Musik

Under en workshop med Karin Lindal fick vi prova på en mängd olika musik och rytmik övningar som vi kan ha användning för i förskola och förskoleklass. Vi började med att värma upp kroppen och rösten gemensamt i en cirkel. För min egen del kändes det bra att börja med en enklare uppvärmning då jag enklare kunde slappna av efter detta. Utifrån mina tidigare erfarenheter har jag uppmärksammat att det oftast finns ett eller fler barn som oftast sitter tysta och stilla i början av samlingen men allt eftersom har de slappnat av, vilket gjort att de vågat testa sig fram och sjungit med. Därför tänker jag att det är bra att inleda en musiksamling med uppvärmning. När jag tidigare haft sångsamlingar med barn utan instrument har jag upplevt det som att alla barn inte tycker det är särskilt roligt. När vi på workshopen sjöng samtidigt som vi använde oss av instrument eller gjorde rörelser till upplevde jag att det blev enklare att sjunga då jag inte var lika fokuserad på att sjunga rätt. I framtididen kommer jag att försöka ha med både instrument som barnen själva kan spela och rörelser till sångerna, så att alla barn kan få chansen att känna att de varit med och deltagit i samlingen.


Rytmik

På workshopen fick vi lära oss att gå i samma puls som musiken. Allt eftersom fick vi även klappa till musiken för att lära oss om det var en helnot, halvnot, fjärdedelsnot eller en åttondelsnot. Efter ett tag blev det enklare att lyssna på musiken och sedan räkna ut vilket typ av not musiken spelades i. Detta är något jag skulle vilja prova med barnen i förskolan och förskoleklass. Som pedagog kan man börja på en enkel nivå, till exempel genom att gå i takt med musiken.

 

 

 

Musik och rörelse i förskola och förskoleklass



Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal-och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande.”( Lpfö98 rev 2010, s.7)
 Genom undervisningen i ämnet musik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer” (Lgr 80 s 100)

 Att använda sig av musik, dans och rörelse i förskolan hjälper barnen att utvecklas inom många områden. Barnen får chansen att utveckla sitt språk, rumsuppfattning, kroppsuppfattning, grov/finmotorik, koordination och inlevelseförmåga. Dessutom medför det att barnet kan utveckla en god självkänsla och de får lära sig att tro på sig själva.

 

Referenser

Lindahl, Karin (2015) Workshop musik Campus Varberg [2015-01-23]

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Sverige. Skolöverstyrelsen. (1980-1986). Läroplan för grundskolan: Lgr 80. Stockholm: LiberLäromedel/Utbildningsförl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar