Utforska material
Under vår första bild workshop fick vi chansen att utforska nytt material och på nya sätt. Vår uppgift var att göra en egen tolkning från en bild genom att efterlikna dess mönster och kontraster. Efter varje bild vi gjort skulle vi göra en ny tolkning utifrån den senaste bilden vi själva gjort. Vårt fokus skulle ligga på processen och inte resultatet vilket var ganska svårt till en början. Vi skulle tänka utanför ”ramarna” och använda materialet på ett sätt vi inte gjort tidigare. Vi fick bland annat prova att måla med olika typer av färger på olika typer av papper. Dessutom testade jag att måla med bland annat kaffe och olja. På ett av mina papper testade jag att skvätta vatten på bilden för att se vad som hände med bilden. På detta sätt fick man chansen att testa sig fram helt fritt samtidigt som vi hade vissa ramar att hålla sig inom. Vissa människor har svårt att sätta igång om de inte har en konkret uppgift att utgå ifrån. Jag tror att om vi hade haft en heldag som innebar att vi endast skulle utforska olika typer av material hade det varit mycket svårare att veta hur och vad man skulle göra. Det svåraste under workshopen var att försöka tänka på ett nytt sätt, det vill säga att inte tänka ”såhär ska man göra med den pennan” eller ”det här pappret är till för den färgen” och så vidare.
Våra bilder utgick från att vara en konkret bild till att övergå till en abstrakt bild. Mats gjorde 12 kopior av vår första tolkning av bilden vi valt. Därefter fick vi lägga våra bilder på golvet vilket tillslut bildade ett mönster. Mitt första mönster blev en statisk bild då mönstret hade en jämvikt och balans. Sedan ändrade jag på bilderna och då blev det en dynamisk bild då mönstret hade diagonala linjer och det såg ut som att mönstret hade mer rörelse än det första mönstret.
Statisk bild innebär att bilden är stillastående och har en viss jämvikt och balans. En dynamisk bild är raka motsatsen, det vill säga att motivet på bilden liknar en rörelse. Detta kan man se genom att bilden innehåller diagonala linjer. En konkret bild är när motivet föreställer någonting. En abstrakt bild är en bild som inte förställer någonting alls
Bild i förskola och förskoleklass
”Arbetslaget ska ge barn möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankegångar med hjälp av ord, konkret material och bild samt estetiska och andra uttrycksformer”(Lpfö 98 rev 2010, s.11)
Det hade varit intressant att se vad en barngrupp hade gjort med materialet. Om jag hade testat en liknande aktivitet med barn hade jag velat arbeta på detta sätt då jag tror att alla barn får chansen att prova sig fram. Det blir även roligare för barnen om de får känna att det inte finns några rätt eller fel vilket i sin tur kan leda till att de vågar lita på sig själva och sin egen förmåga. I en barngrupp hade jag försökt hålla mig nära barnen och uppmuntrat deras ideer och tankar för att stötta dem. Om barnen själva hade fått prova att måla med till exempel curry, kaffe, salt eller socker hade de dessutom fått prova flera av deras sinnen samtidigt eftersom de både kan känna, smaka, dofta och se på de olika materialen.
Att arbeta med lera i förskola och förskoleklass
Att skapa med leran upplevde jag som ett kul och spännande sätt att utforska på. Vi fick prova att stå på leran, känna på den, lukta på den och till och med smaka på den. Med andra ord är detta en bra aktivitet att ta med sig till förskola och skola då barnen får chansen att utforska med alla sina sinnen. Mats läste en form av saga där han berättade hur vi skulle göra med leran, men det var ändå upp till oss själva att tolka hur vi skulle göra. Han sa bland annat till oss att vi skulle göra något långt, något litet och en rund form. I grupper om fyra skulle vi sedan bygga ihop våra verk så att de blev ett torn. Sedan fick vi reflektera över vad som var: framför, bakom, höger/vänster, fanns det någon ingång till tornet osv. Detta blev slutligen en berättelse som vi sedan fick läsa upp för varandra.
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp” (Lpfö 98 rev 2010, s.10)
Genom denna uppgift får barnen chansen att reflektera över olika matematiska begrepp såsom framför/bakom, stort/litet osv, vilket både är utvecklande för deras matematiska förmåga samt deras språkförmåga. Här finns det heller inga rätt och fel utan var och en formar leran på det sättet som en själv uppfattat det. Detta är definitivt en aktivitet jag kommer bära med mig till både VFUn och till min framtida arbetsplats.
Göra eget papper
Vi provade dessutom på att göra eget papper genom att återvinna gammla tidningar. Från bland annat ett miljövänligt perspektiv är detta något jag absolut skulle vilja prova på med barnen. Det är viktigt att lära barnen att vi faktiskt kan återanvända gamalt material. Jag tror även att barnen hade känt sig stolta över det papper de själva hade skapat, och dessutom var det en otriligt rolig process, enligt mig.
"Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö-och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro ska prägla förskolans verksamhet. Förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp. Verksamheten ska hjälpa barnen att förstå hur vardagsliv och arbete kan utformas så att det bidrar till en bättre miljö både i nutid och i framtid."
Referenser:
Andersson, Mats (2015). Workshop bild Campus Varberg [2015-02-02] & [2015-02-12]
Andersson, Mats (2015). Workshop bild Campus Varberg [2015-02-02] & [2015-02-12]
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar