torsdag 29 januari 2015

Välkommen!

Sjätte terminen på förskollärarutbildningen!

Jag har precis påbörjat min sjätte termin på förskollärarutbildning på Högskolan i Borås. Den här kursen heter "Didaktik, estetiska lärprocesser och barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik". "I den här kursen har vi fått i uppgift att dokumentera vårt kursinnehåll via en digital portfolio vilket i mitt fall blev i form av en blogg. Den kommande terminen kommer vi få chansen att utveckla våra kunskaper inom musik, textil, drama och bild. Dessutom ska vi göra några museibesök vilket för mig är ganska nytt då jag i stort sett aldrig gått på museum förut. Till våren kommer vi även ha verksamhetsförlagd utbildning där vi kommer få chansen att tillsammans med barnen testa en del av de aktiviteter som vi fått prova på i skolan. Under min nästa praktik kommer jag att vara i en förskoleklass, vilket för mig är helt nytt då jag endast varit på förskolor med barn i åldrarna ett till fem tidigare. Nedan kan du läsa om de kursmål  vi kommer beröra under denna kurs.

Efter genomgången kurs skall studenten på fördjupad nivå kunna:

redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser.

förhålla sig kritisk till olika teorier och metoder för språkliga och matematiska lärprocesser.

redogöra för och problematisera olika villkor för hur barn med annat modersmål (L1) än
svenska kan stödjas i sin språkutveckling, såväl i svenska som i sitt modersmål.

redogöra för och kritiskt granska olika metoder för att på ett tidigt stadium kartlägga, identifiera och förebygga kommunikativa svårigheter.


självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.

utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.

tillämpa, motivera och kritiskt granska användandet av olika digitala redskap för att stödja barns utveckling.

kritiskt granska och analysera olika vetenskapliga texter med relevans för kursens innehåll och för den kommande yrkesrollen.

skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.

kommunicera kursens innehåll med barn och yrkesverksamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar