onsdag 3 juni 2015

Avslutningsvis

Nu är sjätte terminen snart slut och det har varit ett lärorikt halvår. Jag har fått prova på en mängd olika saker som jag tidigare aldrig tänkt tanken på att testa. Jag har fått med mig många nya idéer som jag längtar till att få prova på i framtiden. En del av sakerna från de olika workshoparna har jag redan fått chansen att prova på under VFUn, men det finns mycket kvar att testa. Jag tycker att bild och textil har varit de jag fastnat för mest under denna termin. Bild har jag alltid tyckt vart roligt men efter workshoparna har jag förstått att bild är mer än bara att sitta och måla eller pyssla med barnen. Textil är något som aldrig varit min grej då jag inte funnit något intresse i det. Nu när jag fått prova på det både i skolan och i verksamheten har jag fått en helt ny bild av hur textil kan användas i förskolan.
 
I början var jag nervös över att ha min praktik i förskoleklass då jag inte var så insatt i vad det handlade om. Denna VFUperiod har varit den roligaste och mest givande av alla. Min handledare har gett mig den tid och plats jag behövt och jag känner verkligen att jag har lärt mig massor under VFUn.
 
Att använda sig av en digital portfolio i form av en blogg har varit både tufft och lärorikt. Jag har verkligen haft tid att reflektera över de olika ämnesområden som kursen innehåller, samtidigt som det ibland känts svårt. Jag har varit ganska sent ute med att skriva mina inlägg vilket jag ångrar idag. Hade jag fått göra om det hade jag skrivit ett inlägg ganska snart efter varje workshop eller museibesök och så vidare. Man lär sig av sina misstag.
Tack för mig // Johanna

måndag 1 juni 2015

Göteborgs stadsmuseum

På Göteborgs stadsmuseum fick vi gå igenom olika våningar för att komma till Barnens museum. På vägen fick vi följa ”Göteborg genom tiderna” som var själva basutställningen. De mesta som fanns att titta på var i glasmontrar och en del saker var ganska högt upp. Det fanns mycket att kolla på och på första våningen fanns det ett stort skepp som jag tror hade varit intressant för barnen. Jag kan tänka mig att detta skepp hade kunnat leda till många intressanta och roliga diskussioner. När vi kom till våningen längst upp kom vi till barnens museum. Det påminde lite om en lekhall då det var stora ytor där barnen kunde röra sig på och leka med klossar, åka rutschkana och klättra på en klättervägg.  Man kunde krypa genom tunnlar och det fanns många olika motorikaktiviteter. I ett hörn fanns det en snurra med Göteborgs slangord som man kunde sätta ihop. Den tror jag hade kunnat leda till många diskussioner om de olika orden och dess betydelse.

Barnens museum hade passat barn i alla åldrar tror jag. De andra utställningarna var mycket att se på men inte så mycket de fick känna på eller aktivera sig med. Av den anledningen tror jag att de utställningarna hade passat bättre för barn i 4-6 års åldern. Barnens museum hade däremot passat de flesta åldrarna. Då de fanns någonting för alla där. Eftersom de hade mycket yta att röra sig på fick de utveckla sin rumsuppfattning. För att utveckla sin rumsuppfattning är det bra om barnet får använda sig av hela sin kropp, skriver Hieberg Solem och Kirsti Lie Reikås (2004, s.77). Ett mål i Läroplan för förskolan är att varje barn ska sträva efter att utveckla sin förståelse för rum, form, läge och riktning (Lpfö 98 rev 2010, s10).

 
 
 
 
 
Referenser:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 
Solem, Ida Heiberg & Reikerås, Elin Kirsti Lie (2004). Det matematiska barnet. 1. uppl. Stockholm: Natur och kultur